Acupunctuur is in het westen de meest bekende behandeltechniek van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit hangt zeer waarschijnlijk samen met de voor de patiënt direct waarneembare resultaten van deze behandeltechniek. Steeds meer mensen laten zich voor steeds meer verschillende klachten met succes behandelen.

Naalden

In oude tijden gebruikten Chinese artsen scherven van aardewerk en splinters van been, hout of steen om in de huid te prikken. Dat was een pijnlijke aangelegenheid. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van dunne steriele naaldjes zodat de behandeling vrijwel pijnloos is.

Hoe het werkt

De naalden worden op bepaalde punten van een meridiaan oftewel energiekanaal gezet. Deze punten zijn voor te stellen als sluizen die de doorvoer van de Qi reguleren. Als de Qi-stroom verstoord is, kan het activeren van zo'n punt de doorstroom verbeteren. De achterliggende gedachte is dat wanneer de doorstroom van Qi geblokkeerd is er in de omliggende gebieden klachten zullen ontstaan. Stimuleren van de doorstroom laat de klachten verdwijnen.